Al MANNA & TAYEBAT

Terlalu banyak antibiotik boleh membuat anak anda menjadi gemuk

Anak gemuk ANR Distribution

Antibiotik adalah ubat yang menyelamatkan jiwa, namun terlalu sering menggunakan mereka, telah dikaitkan dengan sejumlah masalah kesihatan.

Kajian baru menemukan semakin banyak bukti bahawa terlebih antibiotik menyumbang kepada masalah lain iaitu berat badan.

Dalam kajian terbesar pada subjek, para penyelidik dari Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health mendapati bahawa anak-anak yang minum antibiotik secara teratur berat badan mereka bertambah secara ketara lebih cepat daripada mereka yang tidak. Penemuan ini diterbitkan dalam International Journal of Obesity.

Untuk kajian ini, Dr Brian Schwartz seorang profesor di Jabatan Sains Kesihatan Alam Sekitar di Bloomberg School dan pasukannya menganalisis rekod kesihatan lebih daripada 160,000 kanak-kanak antara umur 3 dan 18 dari tahun 2001 hingga 2012. Mereka mengumpulkan data tinggi dan berat badan untuk menentukan indeks massa tubuh (BMI), serta penggunaan antibiotik pada tahun sebelumnya dan setiap tahun sebelumnya dengan rekod kesihatan yang boleh didapati.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pada usia 15, anak-anak yang menerima antibiotik tujuh kali atau lebih selama masa kanak-kanak beratnya kira-kira tiga pon lebih daripada mereka yang tidak pernah mengambil ubat. Kira-kira 21 peratus daripada peserta kajian – kira-kira 30,0000 anak-anak – telah mengambil antibiotik tujuh kali atau lebih selama masa kanak-kanak.

Selain itu, Schwartz berkata penemuan mungkin meremehkan berat badan akibat pendedahan kepada antibiotik, sebagai penyelidik tidak mempunyai rekod kesihatan bagi peserta sepanjang masa kecil mereka dan kerana kesan dari jenis antibiotik tertentu bahkan lebih kuat daripada rata-rata keseluruhan.

“Model Kajian kami menunjukkan bahawa kesan tersebut kemungkinan berlanjutan sehingga dewasa dan lintasan BMI kanak-kanak yang melakukan dan tidak menerima antibiotik semakin mencapah pada usia yang lebih tua”, kata Schwartz CBS News. “Walaupun kami tidak melihat anak-anak masa 18 tahun, saya berani bertaruh bahawa jenis corak akan terus berlanjutan “.

Bukti yang berkembang menunjukkan antibiotik boleh menyebabkan penambahan berat badan kerana kesan yang mereka miliki di mikrobiota atau microbiome mikroorganisma yang mendiami tubuh. Antibiotik bekerja dengan membunuh bakteria berbahaya tapi ubat juga boleh menguras bakteria “baik” yang penting untuk kesihatan. Penyelidikan menunjukkan antibiotik yang digunakan selamanya dapat mengubah microbiome, yang boleh merosakkan makanan di saluran pencernaan, meningkatkan kalori yang diserap dan menyebabkan kenaikan berat badan.

Tentu saja, penemuan tidak menyarankan bahawa anak-anak tidak harus minum antibiotik, tapi Schwarz berkata doktor harus rajin memberi preskripsi ubat hanya bila diperlukan.

Bagi orang tua, ia memberikan cadangan berikut: “Intinya: Jika doktor anda memberitahu anda bahawa anda atau anak anda tidak perlu antibiotik, jangan meminta mereka, jangan mengambil mereka, jangan cuba untuk mencari doktor lain yang akan memberikan mereka. Makan sihat dan mikrobiota usus anda akan sangat baik untuk anda. Jangan mengambil antibiotik jika anda tidak memerlukan mereka “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Scroll To Top